Tags

, , , , ,

Blå er en god farve

Blå er en god farve


Det er 4. maj og jeg tænker tilbage på de mange gange, jeg har gået ned eller op ad Istedgade i fakkeltog og set de mange levende lys i vinduerne. Set de gamle frihedkæmpere gå med i fakkeltoget og hørt nogle af dem tale ved togets afslutning.
Min ældste datter lå i barnevognen første gang og min mellemste kunne gå selv, da det ebbede ud. Siden deltog jeg alene og enkelte gange med nogle gamle venner.
Mon nogen stadig går i Fakkeltog i istedgade?
Det var også min svigermors fødselsdag og vi sørge for at fejre hende. Nogle år var vejret, så dejligt og lunt, at vi kunne sidde i haven. Andre gange skrækkelig koldt, så vi måtte være indendøre. En gang inviterede vi Jytte Abildstrøm, som fødselsdagsoverraskelse. Hun var min svigermors ungdomsveninde. Aldrig har jeg set en gammel dame hoppe så højt i stolen, som da Jytte trådte ind. Det blev en herlig og uforglemmelig aften. En af de sidste fødselsdage vi holdt for farmor.
Hvor tiden dog går hurtig nogle gange, når man kigger baglæns. Mange oplevelser står jo så lysende klare som var de foregået i går.
Andre gange slæber tiden sig afsted, som for flygtningebørnene i Danmarks asylcentre.
Zico kom til Danmark som 8-årig med sin familie fra Irak i 1999 – samme år som min svigermor døde. Nu er Zico 23 år og Danmark har haft ansvaret for ham i 14 år. Han har haft en elendig skolegang, afbrudt af en halv snes flytninger fra center til center. Han har ingen uddannelse, ud over et kort frisørkursus hos Røde Kors. Det kan han ikke bruge til noget, for han bor stadig på asylcenter, uden ret til at arbejde og tjene penge.
Irak vil ikke modtage ham og han vil heller ikke til Irak. Han har naturligvis ingen tilknytning til dette land efter femten år i dansk asylcenter og hele familien her i landet. På en række punkter er FN`s børnekonvention ikke overholdt.
Han er stadig asylsøger. Dagene går med ingenting. Hvori består forskellene – når man ser bort fra gaskamrene – i den måde vi lader mennesker behandle i lejre/centre og det der foregik under 2. verdenskrig? Er den nedbrydende og umenneskelige behandling af vore medmennesker ikke den samme?
Bedsteforældre for Asyl fortsætter heldigvis med at protestere mod disse tilstande. Enhver er velkommen. Tidpunkter og steder hvor bedsteforældre for asyl kan læses på http://www.bedsteforaeldreforasyl.dk
Så hvis du ikke skal gå i fakkeltog, kan du måske deltage i en demonstration foran et asylcenter eller gøre noget andet godt for børnene på asylcentrene.