Tags

, , , , ,

Friske urter, dadler, druer, peberfrugter, advakodoer, citrusfrugter, tomater, auberginer og agurker importeres af EU fra bosætterområderne.

Friske urter, dadler, druer, peberfrugter, advokadoer, citrusfrugter, tomater, auberginer og agurker importeres af EU fra bosætterområderne.


Ifølge Artikel 42 i Haag-reglerne er et område besat, når det reelt styres af en fjendtlig hærs autoritet.
i 1967 invaderede den israelske hær de palæstinensiske områder og opnåede effektiv kontrol herover. Siden har Vestbredden, inklusiv Østjerusalem og Gaza været defineret som besat område.
Både det Internationale Røde Kors og Den Internationale Domstol (ICJ) har bekræftet, at områderne er besatte, hvorfor den del af international lov, der omhandler fjendtlig besættelse, er gældende i de palæstinensisk områder.
Samtlige stater, herunder også Israel, er bundet til Haag-reglerne, der er opstået som et kompleks af tretten konventioner om land- og søkrigsførelse vedtaget i 1899 til 1907.
Toldmyndighederne i Danmark har længe været opmærksom på, at produkter fra bosættelser ikke må nyde toldfritagelse. Danske toldmyndigheder tjekker forsendelser fra Israel, som både skal oplyse postnummer og bynavn. Man må ikke oplyse falsk oprindelsessted.
Desværre overholder Israel ikke reglerne og mærker blot varerne som kommende fra Israel, skønt de faktisk kommer fra de ulovlige bosættelser.
EU`s handel har længe modarbejdet EU`s egen udenrigspolitik og på den måde styrket bosættelserne økonomisk.
22. internationale hjælpeorganisationer, blandt dem Folkekirkens Nødhjælp, anklagede for nylig EU for direkte at understøtte de israelske bosættelser på Vestbredden, samtidig med, at man kritiserer dem og finder dem ulovlige.
Takket være det massive pres fra det europæiske civilsamfund, er ovenstående problematik kommet på dagsordenen i Bruxelles og visse medlemslandes hovedstæder og dermed ser det ud til at EU strammer op.
Men vi kan også gøre en indsats og undlade at købe varer fra Israel, hvis man ikke vil mærke tingene lovligt.
Udover de nævnte varer som vi ikke bør købe, skal vi heller ikke støtte hudplejeprodukter fra AHAVA, som produceres i bosættelsen Mitzpe Shalem på Vestbredden tæt på Det Døde Hav. Det samme gælder sodastreamprodukter fra industrizonen Mishor Adumin i en bosættelse, der ligger et par km. øst for Jerusalem.
Afslutningsvis importerer EU kun for 15 mio. euro fra Selvstyreområderne imod de 300 mio.euro fra bosætterområderne.
Det er ikke i orden.