Tags

, , , ,

Skovshoved Havn

Skovshoved Havn


Hvis jeg har forstået det rigtigt, er der opstået en forening som hedder noget i retning af: “Tal pænt”.
Den forening kom jeg til at tænke på i dag, da vi sad i skyggen og fik en kop kaffe i Skovshoved Havn med udsigt til ovennævnte skilt.
Det er faktisk rigtig sjovt at opleve, at sommeren og solen betyder, at der er meget mere smil på læben og mere venlig tale, end når det er koldt og trist i vejret. Mennesker bliver dejligt overskudagtige af det gode vejr og det smitter af på omgivelserne.
Måske var det derfor jeg som unge, ofte drømte om at bo i de “varme lande”. Det udendørs liv og den muntre stemning tiltalte mig rigtig meget. Nu kan jeg godt synes, at de “varme lande” er lidt for varmt og jeg har bestemt ikke lyst til at opholde mig der, når der er sommer og over 30 – 40 grader.
Skiltet fik mig også til at tænke på hvor svær kommunikation er, og hvor meget vores egen kommunikation er styret af vore følelser, som igen er forbundet med vores behov.
Der er rigtig mange ting at have styr på, når man skal kommunikere klart, kærligt og assertivt.
Overveje f.eks. behovet for at modtage og give kærlighed. Hvis dette behov bliver tilfredsstillet, oplever vi tæthed, harmoni, intimitet, varme, ømhed, at høre til og høre sammen. Hvis dette behov ikke dækkes eller ophører af en eller anden grund, bliver vi tungsindige og bedrøvede; vi føler smerte, længsel, tomhed, føler os afvist, ensomme og sørger over adskillelsen.
Et andet behov som at styre sit liv og kunne foretage valg medfører positive følelser som magt, styrke, begejstring, beslutsomhed, energi, selvrealisering, tilfredsstillelse, opløftethed og hvis behovet blokeres kan vi være frustrerede, utålmodige, hjælpeløse, irriterede, rasende, vrede og krænkede.
Et tredje vigtigt behov er det der får os til at stille spørgsmål, søge mere viden og kommunikere. Når det behov er tilfredsstillet, føler vi os sikre og trygge. Det giver os en følelse af at blive forstået, vi føler os værdsat, bekræftet og har tillid til at vi bliver accepterede, som den vi er. Hvis det modsatte gør sig gældende bliver vi nervøse, fortabte, forvirrede, paniske, isolerede, angste og bange.
Joo! kommunikation er en svær ting.