Tags

, , , ,

Jeg savner jer

Jeg savner jer


Savn kan man ikke løbe fra og der er ingen medicin mod det.
Savn er tabubelagt, tit kædet sammen med sorg, afmagt og ensomhed.
Hvis det er voksne der savner, kan de måske sætte ord på, hvis det er små børn ved de næppe hvad det er og de kan ikke forklare det.
Hvis du udsættes for en pludselig krise og mister en du har kær får du et chok, hvis du skal helskindet igennem, er det afgørende at du kommer igang med dit eget sorgarbejde.
I en familie med små børn, stilles der så store følelsesmæssige og praktiske krav til den mor eller far som er tilbage, at det er utroligt krævende at overkomme både børn og sorgarbejde. Børnene har jo oplevet at miste en forældre og bliver naturligvis bange for at den anden skal forsvinde. Derfor kan de reagere mere klynkende, kræve mere nærhed og opmærksomhed.
Forskning viser faktisk at unge enker er mere truede en ældre enker. Den unge enkes fortvivlelse kan være så stor, at hun ikke magter at give børnene mere end den mest overfladiske praktiske omsorg og er ude af stand til at støtte børnene i deres sorg. I andre tilfælde bruger den unge enke al sin energi på at klare de praktiske ting der er forbundet med at være blevet alene og på at sørge for at børnene har det godt trods tabet af deres far. Dermed bliver hendes egen sorgreaktion nemt forsømt.
Hvis den efterladte mor isolerer sig med sine børn, kan hun komme til at udvikle en afhængighed af børnene der nemt kan blive problematisk for deres fremtidige forhold.
Pas på at sorgen ikke forsinkes, undgås eller bliver kronisk. Hjælp dine pårørende til at forløse sorgens svære følelser og tag huld på de savn og tab, der er fuldt med. Hjælp til med at etablere nye livsduelige håb, ikke falske håb om, at alt bliver godt igen eller som før. Men med små nye realistiske håb, følger nye mål – små skridt.
Som et gammel kinesisk ordsprog sagde: Vi kan ikke forhindre, sorgens fugle i at flyve over vore hoveder, men vi kan hindre dem i at bygge rede i vores hår.