Tags

, , , ,

Solopgang den 20. november 2013 fotograferet på stranden foran Det Lille Hus ved havet.

Solopgang den 20. november 2013 fotograferet på stranden foran Det Lille Hus ved havet.


Sol står op og solen går ned på smukkeste vis her ved kysten udfor det Lille Hus ved Havet. Det er morgen efter valgdag og nat i Danmark og jeg forstår, at der ikke er blevet flyttet rundt på så meget som frygtet eller forventet, alt efter hvordan man ser det.
Men der er andet end solen, der stiger i Andalusien. Det gør arbejdsløshedskøen også. Situationen er desperat inde i Malaga hvor over 200.000 nu er arbejdsløse. En stigning på 3,8% på en måned. Stigningen fortsætter i takt med at turisterne rejser herfra og restaurationer og andre service enheder lukker ned. Hele regionen har Spaniens højeste arbejdsløshed som følge af den meget turistfølsomme beskæftigelse.
Katastrofen er slemt for rigtig mange, fordi de er uden arbejdsløshedsunderstøttelse eller max får den i 3 måneder.
Dem der fortsat er i beskæftigelse er hårdt presset på løn og arbejdsvilkår og arbejder ofte uden kontrakter og aftaler, for slet ikke at snakke om overenskomster.
12 timers vagter i et køkken og ringe løn er mere reglen end undtagelsen. “Accepter det eller skrid, vi kan hurtig finde en anden, som er villig til at overtage tjansen.” Sådan nogenlunde tror jeg parolen er.
Jeg ser folk arbejde på vilkår, som er rystende. De står på stiger i mange meters højde. Der er ingen liner eller Kolleger som står og holder. Udgravninger er ikke sikret. Stilladser er uden hånd og fodremme o.v.s
Mon de overhovedet har et arbejdstilsyn? Og jeg kan næsten gætte hvad der sker, når ulykken forekommer. Det er ikke et land man skal blive slået til lirekassemand i.
Der er udsendt advarsel fra EU fordi mange børn af fattige og lavindkomstfamilier nu sulter og er underernærede. Skolelærer fortæller om, at de af egen privat lomme køber mad til nogle børn i deres klasser, fordi de ikke kan bære at se børnene svinde ind og miste muligheden for at modtage læring.
UNICEF har offentliggjort en rapport som fortæller at 27% af børnene i Spanien har forældre der lever under den formelle fattigdomsgrænse. I juni blev der delt madposer ud til sulte børn betalt af en offentlig organisation, hvad der er sket i juli, august og september og frem til nu, fortæller historien intet om.
Dødstallet for afrikanere som forsøger at nå kysten i håbløse overfyldte og farlige både stiger også. Senest er der rapporteret om 17 lig der er skyllet i land, dem der blev derude kender vi ikke tallet på.
De rige bygger højere og højere mure omkring deres huse. Opsætter alarm- og overvågningsudstyr. Har fast vagt i porten. Gitre for vinduer og døre. Vaghunde i haverne. Uligheden vokser og vokser. Ikke underligt at mord, selvmord, hjemmerøverier og voldelige overfald også er stigende.
Danskerne skal tænke sig godt om, hvis de ikke vil indføre lignende forhold. Prisen for at fjerne velfærd, sundhed, forebyggelse og en rimelig fordeling af goderne via et progressivt og solidarisk skattesystem, kan vise sig at blive rigtig høj.