Tags

, , , , , ,

"Skandinaviske kvinder er enormt smukke, og det er ikke, fordi de alle sammen er fysisk attraktive, men fordi de er i besiddelse af deres egen subjektivitet." Michael Scott Kimmel

“Skandinaviske kvinder er enormt smukke, og det er ikke, fordi de alle sammen er fysisk attraktive, men fordi de er i besiddelse af deres egen subjektivitet.” Michael Scott Kimmel


Læser meget spændende artikel af Anders Haahr Rasmussen i Information, på baggrund af hans samtale med Michael Scott Kimmel. Michael er en af de førende figurer i amerikansk maskulinitetsforskning.
Hør bare her, hvor han forsøger at give en forklaring på den voksende andel af vrede, afmægtige mænd, der føler sig ydmyget og svigtet af, hvad de oplever som et i stigende grad feminiseret samfund:
“Det er, fordi den analyse, vi er blevet præsenteret for, har været forkert. Den lyder sådan her: Kvinder siger, at de samlet set, som gruppe, ikke sidder på magten. Det er åbenlyst rigtig. Se på parlamenter, virksomheder, universitetsbestyrelser verden over-som gruppe sidder kvinderne ikke på magten. Derudover føler den enkelte kvinde sig som regel heller ikke magtfuld. Feminismen har forsøgt at forholde sig til de to sager: at rette op på kvinders kollektive uligestilling og at give den enkelte kvinde følelsen af handlekraft og valgfrihed i sit eget liv. Hvis vi så laver parallellen til mænd, så begynder vi med at konstatere, at mænd som gruppe sidder på magten. Ja, det gør de, helt åbenlyst. Derfor må den enkelte mand også føle sig magtfuld. Forkert! Det er dèr, mange mænd står af. De fleste føler sig ikke spor magtfulde.” “En typisk respons, han gennem sine feltarbejder fik, når han snakkede med mænd om ligestilling, var: “Hvad snakker du om? Jeg har ingen magt! Min kone hundser rundt med mig, mine børn hundser rundt med mig, min chef hundser rundt med mig. Jeg er fuldstændig magtesløs.”
Jeg synes det er meget interessant, at høre for det giver mig unægtelig en meget større forståelse af konflikterne i parforholdene. Hvor ofte har jeg ikke hørt, mig selv inklusiv, en undren over, at en mand kunne være direktør og personalechef for mange ansatte og gøre det aldeles glimrende og takle konflikter på en fornuftig måde, men derhjemme kunne han ikke finde ud af en snus og veg konfliktsky udenom en masse situationer og fejede sagerne ind under gulvtæppet, indtil bulen blev så stor, at ægteskabet væltede over den.
Jeg hører sjældent kvinder brokke sig over, at de ikke er direktør, men de netværker sejt og målrettet og uddanner sig og går efter det. Til gengæld hører jeg utroligt mange kvinder være opgivende og kede af, at den mand de har derhjemme ikke tager sin del af magten og ligestillingen. Han tager ikke initiativ, han planlægger ikke, fruen er socialminister, økonomidirektør, pædagog, sygeplejerske, rengøringskone og meget mere. I mere end 43.000 ægteskaber om året ender det med en skilsmisse. Det er så trist og ærgerligt. Der bliver flere og flere singler formentlig fordi rigtig mange er klar over, at nissen flytter med.
Så egentlig kunne jeg måske bruge Michael Kimmels ord omvendt og skrive: Der er ikke noget så sexet som en mand, der føler sig berettiget til at optage plads i sit parforhold og fylde lige så meget som os kvinder. Lighed tænder. Vi – jeg tror, jeg kan tale for mange kvinder – vil have mænd, der har lyst til at kysse og kæle tilbage, lyst til at være lige så tilstedeværende i samværet som os, lyst til at styre den hjemlige areana som os. Hvis det lykkes kunne kvinderne måske også blive bedre til at udtrykke deres begær og parterne kunne veksle mellem at føle sig “lille” med behov for omsorg og ømhed og “store” med lyst til sex og overgive sig til den andens begær.
Her er noget at tænke over – i hvert fald for mig.

Reklamer