Tags

, , , , , ,

Johanne Schimming indvier os i sin nye succesfulde virksomhed med Børnehavehøns og Lånehøns.

Johanne Schimming indvier os i sin nye succesfulde virksomhed med Børnehavehøns og Lånehøns.


I dag har jeg besøgt Lejre Kommune hvor landets eneste SF borgmester Mette Touborg har formået, at få en enigt Byråd fra venstre til højre til at arbejde på, at kommunen bliver økologisk.
Der er gang i mange initiativer i kommunen og langt de fleste begynder hos borgerne selv og udvikler sig til netværk, institutioner og iværksætterier.
I Egebjerg Børnehave kunne vi opleve økologi i børnehøjde, ikke mindst takket være to ildsjæle som køkkenleder Maria Rendorf, der serverer økologisk mad for børnene, men også inddrager ungerne i fra jord til bord via et væksthus. Og en børnemor som har startet sin virksomhed der går ud på at låne folk en høne eller to og etablere hønsehold i børnehaverne. Det var vildt spændende og jeg stod og ønskede at mit lille barnebarn, kunne komme til at opleve sådan en institution.
http://www.hegnsholt.net vil kunne berette mere om både lånehøns og høns i daginstitutioner.
Et andet spændende projekt var forsker Henrik Byrial, som dyrker Aronia bær. Aronia bær var oprindelig indianernes bær og stammer fra det nordlige Amerika. Det er meget sunde bær, som hjælper kroppen hvis man lider af stress og i øvrigt er et sundt alternativ til blåbær, idet indholdet af anthocyaniner er meget, meget højt.
Hvis du har lyst til at vide mere om dyrkning og presning af juice kan du finde oplysninger på hjemmesiden http://www.byrial.dk/vibe.
Vi fik lov at smage juice og uhm! Det kan jeg rigtig meget anbefale også som et alkoholfrit alternativ til vin. Dyb og markant er smagen, og farven er fantastisk.
Frokosten blev indtaget på Herslev Bryghus, som selv dyrker maltbyg og brygger de skønneste økologiske øl. Hertil kom brygmester Tore Jørgensens spændende foredrag med helt nye vinkler på hvad økologi er eller også kan være, nemlig også en måde at leve på i f.eks forholdet mellem virksomhedsleder og ansatte, om det umulige i at vende tilbage til gamle dages landbrug og dilemmaerne ved at dyrke på økologisk facon nu om dage. Meget interessant.
Bager Sofus endnu en ildsjæl havde bagt skønne rugbrød og lavet smørebrød til os.
En lærerig og opmuntrende dag.
Jeg kan på det varmeste anbefale at besøge denne, i bogstaveligste forstand, grønne kommune og blive inspireret til både store og små projekter.
Vores turleder Lone Albrektsen gav os et kort historisk rids over den økologiske udvikling i Danmark og Information stod for arrangementet.
En dag at blive klog af.
Vibevadgaard i Lejre Ådal

Vibevadgaard i Lejre Ådal

Reklamer