Tags

, , , , , ,

Eidsvoll hvor 112 mænd skrev Norges første Grundlov. En herregår der aldrig glemmes.

Eidsvoll hvor 112 mænd skrev Norges første Grundlov. En herregår der aldrig glemmes.


Turens sidste tape gik til herregården Eidsvoll, der er berømt for her underskrev man for 200 år siden Norges Grundlov, en af de mest liberale i verden. Og her blev den danske prins Christian Frederik valgt til Norges konge. Ganskevist kun for en kort periode. For svensken ville ikke acceptere det, men affandt sig dog med at Norge havde fået deres egen grundlov og deres eget Storting.
Vi ankom i det vidunderlige sommervejr og gik os en tur i omegnen. Her fandt vi i nogle gamle bygninger en udstilling af unge kunstnere, som gerne ville minde om, at skønt Norge fik sin fine Grundlov for 200 år siden og indførte demokrati, så har nogle mennesker ikke altid oplevet det på sin krop. Taterne, samerne og et lille mindretal af et finsk folk fik først meget sent accept og anerkendelse.
Græsset var grønt, vandet fossede brusende afsted og gården Eidsvoll strålede i al sin nyerenoverede pragt i dag. Vi fik en herlig og levende rundvisning i de meget smukke gemakker hvor prins Christian Frederik boede. Vi så havesalen og “rigsdagssalen” hvor de 112 mænd indgik en aftale om indholdet i den nye lov og valgte kongen. Vi så spisebordet hvor loven blev underskrevet og kom en tur i køkkenet og hørte om den mad, der skulle produceres til de mange mænd i de 6 uger forsamlingen opholdt sig på Eidsvoll. Man mener der blev produceret ikke mindre end 12.000 portioner mad i køkkenet i kælderen.
Ejeren hr. Anker var ikke hjemme, da han lagde hus til grundlovens fædre, men opholdt sig i England. Hans hustru var i Købehavn og de to var ganske bestemt rige, men sikkert ulykkelige. I perioden fra 1811 til 1823 – tror jeg nok -mistede de 3 af deres 4 børn og endte med at gå konkurs.
Således igen belært om Anker, Falsen og Wegelands indsats for at demokratiserer Norge, kunne vi spise skøn medbragt frokost i det grønne.
Tak for nogle skønne, skønne dage i det smukke Norge samt kærlig og omsorgsful pleje.
Jeg blev afleveret i lufthavnen, blot for at vente på et meget forsinket fly tilbage til København. Men nu er jeg hjemme igen mæt og fyldt med skønne oplevelser.
Den berømte sal hvor de 112 mænd var samlet. Det var faktisk Ankers balsal og den blev aldrig gjort færdig.

Den berømte sal hvor de 112 mænd var samlet.
Det var faktisk Ankers balsal og den blev aldrig gjort færdig.