Tags

, , , ,

Hvad er forskellen på, at Hitler og hans folk begik folkemord og dræbte jøderne og jødernes drab på  det palæstinensiske folk?

Hvad er forskellen på, at Hitler og hans folk begik folkemord og dræbte jøderne og jødernes drab på det palæstinensiske folk?


Adam Prices teaterstykke på Edison: Samtale før døden med Adolf Eichmann som omdrejningspunkt, rammer desværre alt for godt plet: “Som dyreart er vi mennesker rigtig dygtig til at gå i takt.”
Adam Price har skrevet stykket, fordi folkedrabet som fænomen fascinerer ham, og historien har vist os, at vi ikke er blevet klogere siden holocaust. Der foregår stadig folkemord og etnisk udrensning i konflikter verden over.
Adam Price peger på, at mekanismen i den måde, danske embedsmænd handlede på under tamilsagen, er den samme. Når vi almindelige mennesker bliver bedt om eller beordret til at begå en forbrydelse. Man gør hvad der bliver sagt og fralægger sig det personlige ansvar.
Stykket kan derfor ses som et opråb til at begå civil ulydighed og Adam Price siger:” Fordi det er vigtigt, at man bruger sin samvittighed, når man bliver bedt om at udføre en handling, man ved er forkert. Vi er ikke bare viljeløse brikker i et stort spil. Vi er selv ansvarlige for det, vi gør, og et system kan aldrig tage det fra os.”
Det program der følger med forestillingen er meget spændende og informativt. Blandt andet har man spurgt Solvej Berlau fra Dansk Institut for Internationale Studier og medforfatter til bogen Efter Folkedrab om hvad der adskiller nutidens folkedrab fra fortidens? Her fortælles, at det anslås, at mere end 100 mio. mennesker har mistet livet som følge af folkedrab inden for de seneste 100 år. Verden over har diktatorer og deres medhjælpere forfulgt og dræbt folk på grund af religion, nationalitet, etnisk eller racemæssigt tilhørsforhold, og de har dermed gjort perioden til en af de blodigste i menneskets historie. Det 20. århundrede er med rette blevet kaldt “folkedrabets århundrede”.
Jeg vil sige det gab et gisp i mig da Adolf Eichmann i slutningen af stykket siger noget i retning af, at jøderne jo frivilligt gik ind i gaskamrene. Der stod kun to sølle soldater og gennede på dem. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvor villigt vi almindelige mennesker lader os forføre selv ind i døden? Det er da mærkeligt.
Jeg kan på det varmeste anbefale stykket. Skuespillerne gør en forrygende god indsats. Det er dygtigt – fremragende.

Reklamer