Tags

, , , , ,

Det fine gamle Folketeater i Nørregade er pillet helt ind til benet.

Det fine gamle Folketeater i Nørregade er pillet helt ind til benet.


Jeg er imod at Købmagergades gamle Postkontor lukkes. Siden 1780 har byens centrale postkontor ligget her i Møinichens Gaard – Marskalsgården. Købt af kongen og tillagt et stykke af Helligåndskirkens præstehave.
Nu er det slut og onde tunger påstår, at ejendommen vil blive indrettet til supermarked. Det smukke museum flytter også væk. Måske fordi vi ikke længere sender breve nok og mest benytter os af de digitale medier. Men vel også fordi man udover de nye tider har mishandlet postvæsenet, så vi ikke længere har råd til at købe de nødvendige frimærker og Maren i Kæret, som ikke kan bruge computer, ikke får de breve som lyste hendes ensomme tilværelse op. En ond cirkel blev for mange år siden begyndt. Måske ender DSB – eller skal jeg sige resterne af vores fælles transport – på samme måde. Gid fanden tage dem som privatiserer vores S toge og tog til nær og fjern.
Men det er ikke den eneste ulykke jeg har erfaret. Også Københavns Rådhus` smukke gamle bibliotek nedlægges. Det er ikke blot et smukt og historisk rum som tømmes for sin oprindelige funktion. Københavns historie og topografi, som kun bibliotekarerne på Rådhusbiblioteket gennem mange års kontinuerligt arbejde har erhvervet sig, vil forsvinde og drukne et eller andet sted. Da biblioteket er fredet, skal det måske bare stå tomt? Og besparelsen, vist nok 1,45 mio kr. må være i den billige ende af et budget for byen. Tør man spørge hvad det koster at beholde personalet og digitaliserer materialet, som vel ikke blot stilles i en hemmelig kælder?
Som den tredje overraskelse i dag, ankom jeg til et totalt skrællet Folketeater. Alt indmad var væk og det det lignede allermest var en fesen natklub med røde lanterne og spånplader alle vegne. Jeg frygter det værste – alt det smukke gamle staffage skal vel ikke smides ud så herligheden kommer til at ligne Danmarks Radios Koncertsal, der er så grim og ufærdig inden i, at det er en stor skam.
Jeg bliver rigtig ked af det. København er en smuk by med masser af fine gamle bygninger og inde i mange af disse bygninger ligger som ovenfor nævnt skatte, der er med til at fortælle hvordan det var i gamle dage. Og det er nødvendigt. Hvis vi ikke ved og forstår hvad de gamle lavede og tænkte, har vi jo ikke nogen at stå på skuldrene af og udvikling bliver nemt til afvikling. Lad ikke nybyggeri blive arkitekternes eget egotrip. Kræv at nyt falder i tråd med byens gamle sjæl. Ingen høje glashuse op og ned af vort smukke gamle rådhus. København skal ikke ligne andre storbyer i verden eller efterligne Manhatten. Det smukkeste København er lige der hvor nyt og gammel harmonerer og passer sammen.
tro det eller ej. Turisterne kommer ikke for at gå tur i øde og forladte glas og beton bydele, men de kommer og kommer igen når de finder den gamle sjæl, der pulserer af liv og charme.

Reklamer