Tags

, , , , ,

Den gamle dame som boede her døde eller kom på plejehjem i 1999.

Den gamle dame som boede her døde eller kom på plejehjem i 1999.


Sukkerposen står fortsat i køkkenskabet. Kobber og tallerkner som har stået på sofaboret er smidt over i en sofa. Folk er begyndt at stjæle de gamle brændeovne og komfuret. Rive de brede planker af gulvene, men ellers er det kun damen der er væk. Hun døde eller kom på plejehjem i 1999, så i 16 år har huset sovet tornerosesøvn. Ingen ville have det eller det indbo der står der. Tøj hænger på bøjler og det er temmelig vemodigt.
Sådan går det i udkantssverige, når de gamle dør eller kommer på plejehjem og skoven tager tilbage, hvad den engang afgav. Caprifolier slynger sig op af væggene og dækker vinduer. Træerne rykker nærmere og vokser hen over huset. Lupinerne dækker det der engang var en have og indgang til kælderen.
Vi har også sådan et spøgelseshus tæt på os. Det blev forladt engang midt i halvfjerdserne. Bruna Johannes var den sidste beboer og også hans tøj hang på et søm på væggen og hans dyne lå i slagsbænken. Der stod en pakke rex i køkkenskabet. Nu er det kun skyggen af et hus.
Enten forsvinder de gamle steder eller også forvandles de til nye smarte huse med indlagt bad og toilet, store verandaer, bredbånd og biler på skovvejen. Hvis man er fastboende er det sikkert fint, men som ødegård er det en ødelæggelse og stemningen, minderne og de gode timer udenfor hamsterhjulet dør.
Så længe husene adskiller sig fra dem derhjemme, er man istand til at opleve skoven. Får tid til at se på musvitterne som er flyttet ind i kassen tæt på spisebordet udenfor. Økodasset fungerer fint og det er herligt at vaske sig i en balje udenfor. Det fungerer næsten som at være vinterbader i perioder og er sundt. Aftnerne bliver ikke forstyrret af tv og film. Her læses gode bøger, spilles spil, gættes kryds og tværs og ikke mindst der samtales. Der bliver plukket buketter af vilde blomster som pryder stuen og er det koldt knitrer brændet i brændeovnen, som skal fodres jævnligt.
Lige nu er alt grønt og smukt. Fuglene kvidrer og hjortene spankulerer rundt. 5 så vi på en gang på denne tur. Vildsvinene er på retur. Jægerne har sat majsstationer op og skyder grisesteg lige til grillfesten. Lige nu har de fred med deres små stribede afkom. Men det varer ikke længe.
Solen lyser på mælkebøtterne og det føles som at gå rundt i Astrid Lindgrens verden.
Svensk bøgeskov når den er dejligst.

Svensk bøgeskov når den er dejligst.

Reklamer