Tags

, , , , , ,

Laura og Martin fortæller og viser rundt

Laura og Martin fortæller og viser rundt


Hvor meget jeg end leder i min “Turen går til Buenos Aires” finder jeg intet om det Menneskerettigheds og historie Center vi i formiddags besøgte. Det var en rystende øjenåbner om de forfærdelige år fra 1976 til 1983 hvor Argentina igen vendte tilbage til en slags demokrati. Centret er indrettet i et gammelt militær akademi og kun et blandt mange tortur og udryddelsescentre i Argentina i de år. Tusinder af mennesker forsvandt. Primært unge mennesker – en stor del af en generation. I det torturcenter vi besøgte mishandlede man op mod 5000 mennesker. Afslutningen på mishandlingen var en bedøvende sprøjte hvorefter de torturerede blev fløjet ud over Rio De La Plata. Nøgne og endnu levende blev de dumpet i floden. Først da så mange lig flød i land i såvel Argentina som i Uruguay, blev menneskene dumpet længere ude på havet, på grund af protesterne fra Uruguay. Mange, mange familier lever endnu med savnet og spørgsmålene om deres forsvundne familiemedlemmer. En del af de unge kvinder som blev kidnappet var gravide og ved fødslen blev deres børn fjernet og anbragt i andre familier med ny identitet. Man har fundet 120 af disse børn, som i dag er mellem 31 og 39 år, men kender til mindst 500 fødsler. Arkiverne over juntastyrets uhyrligheder er ikke fundet, men ved hjælp af vidner gennemføres retssager og dokumentation stykkes sammen på centret.
Man kan sige at demokratiet her i landet er ungt og vel sagtens også noget sprødt. Det fortælles i hvert fald herovre vedr. det kommende valg, at grunden til at den nuværende præsident får skyld for korruption i høj grad handler om, at hun har lagt sig ud med de to store monopoler indenfor aviser, tv og kommunikation. Systemet er fortsat sygt mange steder og svær at hamle op med. De rige opgiver ikke deres magt og bekæmper med næb og klør udviklingen. Fortsat formentlig støttet af USA.
I eftermiddag har jeg spadseret rundt i centrum og på gaderne ligger der mange sølle mennesker. Forældre med små børn tigger på gaden. Indianerne som protesterer mod at firmaer tager deres land for at dyrke Soya, har det også slemt og i dag så jeg bannerne for legal abort. Her er plads til alvorlige forbedringer.
En blandt rigtig mange hjemløse. Værst er det dog at se når der er børn imellem.

En blandt rigtig mange hjemløse. Værst er det dog at se når der er børn imellem.

Reklamer