Tags

, , , ,

Der fotograferes på livet løs.

Der fotograferes på livet løs.


Vejret er lækkert og lunt, men en slags ærtetåge eller gus ligger fra stranden op over bjergene. Vinterferien er i gang hernede og formiddagen bliver derfor brugt til en lang tur i et villa kvarter, jeg ikke tidligere har besøgt. Hold nu op. Det er små slotte, det ene mere fantastik end det andet i lyserødt, glas og stål. De fleste boliger lukkede for vinteren – altså må ejerne have andre vinterresidenser.
Det er virkelig så underligt at blive konfronteret med de store forskelle mellem rig og fattig ikke blot her, men i flere og flere lande. Og så er det ikke engang de rigtig rige som bor her. Deres ghettoer kommer vi slet ikke i nærheden af, her eller hjemme.
Samtidig tog jeg hul på en bog skrevet af Shirley Maclaine og undrer mig over, at hun allerede i 1983, da hun skriver denne bog gør opmærksom på fakta og tendenser, som jeg egentlig troede var resultatet af den nye globale og liberale udvikling.
Hun skriver tankevækkende: “Jeg havde svært ved at forstå idealismen i demokratiet i dag, for de mennesker, der var en den del af den demokratiske måde at leve på, var tydeligt nok mere optaget af at fremme deres egne særinteresser, og derved udnyttede de den filosofi, der ligger til grund for demokratiet, nemlig at det store flertal skal have det godt. der var ikke mange mennesker, der tog sig af et emne som international etik. I hele verden var det, som om “den politiske tænkning” handlede om magtpolitik og den materielle økonomi. De løsninger, man kom med, blev udtrykt i diagrammer, skemaer, opinionsundersøgelser og industrialiseringsplaner, der helt ovenpå det enkelte individ som menneske.”
Hun skriver videre om krig flere steder på kloden. Vold, forbrydelser, undertrykkelse, diktatur, sult, folkemord og andre eksempler på menneskets fortvivlelse og elendighed.
Altså for 30 år siden så hun det allerede og skrev om det.

Reklamer