Tags

, , , , ,

En papirklipsverden i hvidt, meget yndig. Rødovre Centret i anledning af jubilæum.

En papirklipsverden i hvidt, meget yndig. Rødovre Centret i anledning af jubilæum.


Antallet af singler eksploderer her og i USA. Antallet af single kvinder er ganske meget større i storbyområder end på landet. Dette kan muligvis forklare de mange dating sider, kontaktannoncer og andre events der sælger i et forsøg på at gøre ensomhed til tosomhed.
Men passer det nu også, at voksne singler er ensomme og at især ældre singler føler sig ensomme? Syddansk Universitet har lavet en undersøgelse basseret på 33.000 svar. Af denne undersøgelse fremgår det, at den mindst ensomme alder er mellem 69 og 79 år, 2,6%. Efter de 80 føler dobbelt så mange sig ensomme nemlig 5,2%. Men sandheden er den, at man i ungdomsårene mellem 16-29 føler sig allermest ensom. Hele 6,4% af denne årgang døjer med ensomhed.
Alligevel lyder det alle vegne fra, at singleliv og ensomhed, der ofte slås i hartkorn, skal bekæmpes med tosomhed. Det sker uden øje for – og vist heller ikke nogle undersøgelser- at rigtig mange trives fint som singler og rigtig mange ældre oplever stor fylde og værdi i deres liv, selvom de lever alene.
Hvis vi forstår og ændrer vores forventninger til livet og beholder sociale relationer til venner, familie og interesser nogenlunde intakte, er der intet der tyder på, at livet føles ensomt. Det hænger måske også sammen med, at rigtig mange ældre har lært eller har evnen til at være alene og kan have det godt i sit eget selskab. Forventningerne til intimitet, sex og tosomhed nedprioriteres og accepteres i større omfang som et livsvilkår. Det lyder, selv i mine ører, lidt kedeligt og trist. Men jeg tror på den anden side heller ikke på, at sådanne ønsker og forventninger alene kan indfries i et parforhold.
Jeg ville bare ønske, at voksne singler af begge køn, blev bedre til at omgås hinanden som venner og kammerater. Så vidt jeg kan skønne, ikke mindst udfra kontaktannoncer, er der helt forskellige forventninger og derfor tit grundlag for fiasko, når voksne mænd og kvinder dater hinanden. Rigtig mange mænd savner og søger det liv/tosomhed de har mistet eller drømmer om og rigtig mange kvinder nyder deres nye liv, hvor de er blomstret op og er blevet aktive uden at skulle tage en masse hensyn. De vil ikke tilbage til den kendte tosomhed og de snærende bånd, som det parforhold de forlod eller ikke ville ind i. Det er en rigtig skam, at der ikke er mere åbenhed og tillid til, min mening, at det er meget sjovere og giver en mere nuanceret horisont, når begge køn mødes som hinandens bedste venner og ikke kun som hinandens bedste veninder.