Tags

, , ,

Glytotekets direktør Flemming Friborg gør klar til at tale om den aktuelle særudstilling Gauguins verdener og Slow.

Glytotekets direktør Flemming Friborg gør klar til at tale om den aktuelle særudstilling Gauguins verdener og Slow.


Flemming Friborg var en dygtig og inspirerende formidler af aftenens tema: Længsel, indrammet af Gauguins verdener og under overskriften slow. Han lærte mig et nyt udtryk: Kagedåsekunst om de kunstnere som er så gode, at vi har tværet dem ud over alt også kagedåserne.
Det har været en spændende aften og jeg har hørt om længsler både geografisk og kunstnerisk.
Allerstørst indtryk gjorde forfatter Josefine Klougart under en time lang samtale i Cafèen med journalist Poul Pilgaard. Hvordan bliver man så klog, når man kun er 31 år – jeg spørger bare. Dejlig pige og vild spændende at høre på. Jeg må læse nogle af hendes bøger.
Hun var rundt om menneskets længsel efter naturen og kom ind på at sammenligne denne længsel med kærligheden. Hun sagde blandt andet, at hun opfattede det som en utopi når man i kærligheden ønsker fuldstændig at blive forstået og set af et andet menneske. At der i kærligheden er indbygget et “voldselement”. AT der i kærlighedens væsen er en indre aggression og at det ikke kan anses som interesseløst at ville have noget fra et andet menneske.
Det fik mig til at tænke på, at rigtig mange mennesker med brudte forhold i bagagen ofte taler om at lære af deres fejl. At forstå og komme videre. Men måske er det ikke en fejl, måske er det sådan det er. En nødvendighedens vej, at vi skal møde partnere kort eller længer tid, og må gennem kriserne, som et livsvilkår. Nogle gange kan vi bruge erfaringerne som fundament for nye møder, men det er ikke et værn mod nye kriser. Kunsten kan være den katalysator, der bryder myterne op og får os til at stille spørgsmåltegn ved sandhedsværdierne i vores kultur.
Kærlighed og seksualitet er jo kulturelt og historisk funderet og at blive forladt eller forlade, gør os ikke nødvendigvis klogere. Vi kan blive en anden, men ikke nødvendigvis en klog anden.