Tags

, , , , , , , , , , , ,

Ved Getnø roede vi nogle timer i kano. Den gamle mands kanutcentral ved Lönsbygd er nu nedlagt.

Ved Getnø roede vi nogle timer i kano. Den gamle mands kanutcentral ved Lönsbygd er nu nedlagt.


Ni dage i blandet vejr med alvorlig regn, dejlige solskinstimer, blæst og overskyet vejr har vi stortrivedes i den smukke svenske natur. Vi har plukket blåbær til morgenmaden og en lille bøtte til at sylte eller fryse derhjemme. Kantarellerne har vildsvinene ædt, til gengæld havde min partner stort held med at samle mange -for mig- nye svampe og putte dem i suppen og andre gode retter.
Husebygbrug er genbesøgt. Her sker nye ting siden jeg sidst har travet det spændende og historiske sted tyndt. Og overalt har vi nydt de smukke søer, de store skove med hvisken træer. Den blå, blå himmel og de mange fantastiske blomster. På Huseby var guiden, en nu temmelig voksen mand, et barn af stedet. Født og opvokset i et af arbejderboligerne. Det gav en særlig kolorit.
I Stebrohult indtog vi den smukke lyse og harmoniske kirke, hvor Linnès far var præst og siden spiste vi på den skønneste, økologiske vegetarcafè ved Linne`s fødested. Gik naturparken igennem og fik gode ideer i den smukke trädgård, hvor gamle vækster omhyggelig passes og plejes. Möckelsnäs var stengt. Meget underligt en søndag i august, men pyt vi var mætte af oplevelser for den dag og tog os i stedet et aftenbad i Mien og følte kroppen brænde bagefter og blodet banke. Hver dag trods regn, køligt vejr og store skyer hoppede vi i øen og svømmede ud til tømmerflåden og retur. En anelse viking er der endnu i os.
Vi har vandret, snakket, læst, spillet og sovet. Jeg var helt nede i gear – næsten i bakgear til sidst.
Vi har været budt til bryllupsmiddag med den gode laks fra Karlshamm og opdateret hinanden på hvad livet har bragt siden sidst. Vi har stirret på stjernehimlen og nydt den fulde måne. Og i går til frokost fik besøg af en hyggelig lille fætter.
Den lille ræveunge gik rundt om os længe, medens vi sad og spiste frokost.

Den lille ræveunge gik rundt om os længe, medens vi sad og spiste frokost.


Og så det mest spændende fordi det var nyt. Besøg i Tykarpsgrottan på vej hjem i dag. Her ligger 20.000 m2 labyrint af tunneler og gange i op til 12 meters dybde, hvor bønderne måske helt tilbage til 1100 tallet har brudt kalk og lavet limsten. Brydningen af kalk under jorden sluttede i 1888, men fortsætter den dag i dag over jorden. Hernede bor flagermusene om vinteren og Ronja Røverdatter er filmatiseret dernede.
Endnu en appelsin faldt i vores turban, da vi passerede Bosjökloster og slot og besluttede at kigge indenfor. En vidunderlig historie åbnede sig. En tusindårig Eg knejser i parken. Staudebedene ned til søen er bare så vidunderlige. Det gamle kloster/slot og kirken emmer af historie, kunst, kærlighedshistorier og intriger. Vi løb ind i en ældre historielærerinde, som begejstret berettede for vores lutre ører.
På en halvø i Ringsjön knejser det lille Bosjökloster og slot.

På en halvø i Ringsjön knejser det lille Bosjökloster og slot.

Reklamer