Tags

, , , , , , , , , , , , , ,

På en lyserød lørdag blev der også tid til at kigge på Finn Grabowki`s seneste værker. Kan ses på Galleri Helth  indtil 19. november

På en lyserød lørdag blev der også tid til at kigge på Finn Grabowki`s seneste værker. Kan ses på Galleri Helth indtil 19. november


På en lyserød lørdag fandt jeg anledning til at deltage i et kursus med overskriften: Spot en psykopat. Den diagnose findes ikke på dansk. Den hedder i hvert fald noget helt andet og noget meget langt vedr. personlighedsforstyrrelse. Og skønt man skal være yderst forsigtig og ydmyg som lægmand når det gælder om at sætte skilt på andre mennesker, er det nu ikke helt tosset at få gentaget og opfrisket opmærksomhedspunkter og huske hvornår alarmklokkerne bør ringe.
Men som udgangspunkt vil jeg nok generelt anbefale mennesker generelt set i at øve sig i at være sammen med “gode” mennesker. Mennesker der giver energi og glæde i fællesskabet. Mennesker man kan være trygge ved. Mennesker der ikke gør en forvirret om eget værd og egne følelser. Mennesker som ikke udhuler dit selvværd eller smigrer dig helt op på et piedestal, for bagefter at devaluere dig og til sidst forkaste dig og det du står for. Spørg også dig selv om du falder for smiger, det kan være et drog og betyde, at du igen og igen løber ind i typen.
Heidi Schønberg var kursusleder og foredragsholder og her er et lille udsnit af hvad hun brugte som definition på en psykopat. Det er et menneske om ikke ejer empati og udviser grov ligegyldighed overfor andres følelser. Kort sagt kold. Som sjældent har respekt for forpligtelser. Har svært ved at fastholde forbindelser med andre mennesker. Som ikke føler skyld. Som ikke lærer af sine erfaringer. Som har svært ved at styre sine frustrationer og hurtig bliver vrede og skaber dramaer. Giver andre skylden for egne negative følelser – manipulerer og er udadprogressive. har et grundlæggende behov for magt og kontrol og ikke mindst beundring.
Psykologer og psykiatere er uenige om det grundlæggende er arv eller miljø, der forårsager psykopati og tilsyneladende er der lidt flere mænd end kvinder, der kan karakteriseres som psykopater. I hvert fald hvis man kigger ind i fængslerne. Men hverdagspsykopaterne som mange af os er stødt ind i, i form af en chef, en kollega eller en partner har man ikke noget tal på og heller ikke nogen fordeling af.
Poul Ekman har forsket i ansigtsudtryk hos psykopater og Sanne Udson har skrevet bogen Psykopat i jakkesæt, som jeg selv husker som en udmærket bog.

Reklamer