Tags

, , , , , , , , ,

Kongeringet ånder fred og ro. De kongelige heste motioneres i morgensolen og nyder som os morgenvadere lyset og den skarpe luft.

Kongeringet ånder fred og ro. De kongelige heste motioneres i morgensolen og nyder som os morgenvadere lyset og den skarpe luft.


Det er endnu tidlig morgen og med et spændende foredrag og spørgsmål rungende i hovedet går turen rundt i det solbeskinnede Kongens København. Ingenting har åbnet, så man kan bare gøre sig tilfreds med lyset, den skarpe luft og solen som skinner i de smukke træer på Christiansborg Slotsplads. Lang veje, allèr og på Kastellet.
Mikkel Vedelby Rasmussen gjorde noget ud af, at få os til at forstå baggrunden for FN-pagtens underskrivelse i 1945. Som egentlig var en hensigtserklæring om at stoppe krig, voldsudøvelse og terror mere end det var en konstatering af at al krig med et slag ophørte. Altså burde vi måske komme tilbage til FN-pagten og tænke på den som en opskrift på hvorledes vi forhindrer krig i at bryde ud. Hvad kan jeg gøre individuelt for at skabe fred? Hvad kan vi gøre som samfund og stat for at skabe fred?
Han gjorde det samtidig klart, at de krige der fandt sted op til og med 2. verdenskrig var krig mellem stater, siden er krigene blevet til krige indenfor staterne. Og ofte internationaliseres disse krige i og med at man tillader og tror på, at de største magthavere kan blive en slags politi og dermed få os til at se på de nuværende krige og folkemord som om vores deltagelse er en slags politiaktion, der legaliserer vores brug af våben.
Dem der dræbes og lemlæstes kan nok ikke lige skelne, men vi lader som om og ikke mindst så længe det kun foregår i vores baghave og ikke er voldsudøvelser og krig der sker hjemme hos os selv.
Han stillede flere spørgsmål og fik os til at tænke på hvad med krigene i cyperspace – hvordan kan det udvikle sig? Tænkt på de hackere som for tiden lader emails dumpe på rette tid og sted i en vigtig valgkamp.
Se det i øjnene vores fred i Europa er tæt forbundet med konflikterne verden over og ja, freden er forbi i Europa. Så hvad kan vi gøre for at krigen ikke bryder ud?
Forstår vi rigtig hvor farligt tingene udspiller sig i Stillehavet og deromkring.
Hvad er det for fortællinger vi bærer med os og giver videre? Hvilken etik og normativitet ønsker vi der skal gælde? Hvad er det for konventioner vi skal arbejde på bliver fælles for at forhindre krig og skabe fred …….. mere fred?
Der var noget at tænke over.

Reklamer