Tags

, , , , ,

Danmarks dejligst en sommerdag. I går. Nu regner det og er begyndt at blæse igen. Tidernes skiften.


Dagen er tilbragt i allerbedste selskab. Jeg er blevet beriget med gode historier fra det virkelige liv. Har nydt minderige billeder og fragmenter fra et langt og begivenhedsrigt liv.
Som så mange gange før, både i dag og i andre sammenhænge, faldt samtalen ind på spørgsmålet: “Er dette her/disse symptomer et almindeligt tegn på alderdom, eller er det sygdom”. Vi ved det jo ikke, for vi har aldrig prøvet det før. Når vi har ondt her eller der, er det så en naturlig følge af, at kroppen er slidt og piber i hængslerne? Når vi er trætte og ikke orker noget, er det så fordi vi er slidte af et langt liv og sjæl og krop fortæller os, på sin måde, at nu skal der geares ned, eller er vi syge? Fysikken finder sig ikke i, at vi suser af sted, sådan som hovedet/hjernen egentlig gerne vil? Når vi bliver frustrerede og kede af det fordi der ikke er overensstemmelse mellem dåbsattesten og det vi vil udrette, er der så grund til bekymring, eller skulle vi hellere opfatte det som vink med en vognstang, om at det er godt nok, at tage livet i langsom takt? Når det hele bliver så mærkeligt og man bliver rigtig bange for fremtiden, hvem vejleder os så? Hjælper os med at se muligheder og opfinde hjælpemidler, så angsten for at blive afhængig og hjælpeløs, ikke skal slå en ud.
Efter min mening, er det største tabu vi har, ikke døden, men den sidste del af vejen frem mod, at vi sætter træskoene. Der mangler ikke medicin og sengepladser, men støtte til at forstå. Vejledning og hjælp til at leve det ændrede liv.
I al dette samfunds nedladende holdning til at blive gammel, dette samfunds tabu om hvad der sker, gør vi os selv og alle de ældre en bjørnetjeneste.
Når vi kun viser hvorledes botox retter rynker, creme fjerner løs hud, at gamle kan dyrke elitesport til de er 90 og cykle jorden rundt, så tramper vi på alle dem, der ikke kan og som ikke ligner en der er 30 år yngre end sin biologiske alder. Vi burde være nysgerrige og spørge hvordan det føles, hvordan man finder løsninger og hjælpe med at leve det gode liv.