Tags

, ,

Priorindens lokum på loftet. Over var der to tilsvarende som beboerne deltes om.


Det Harboeske Enkefrueklosters historie går helt tilbage til 1668. Kong Frederik Den III forærede den store grund til diplomaten Simon de Petkum som havde gjort sig fortjent til en kongelig gunst, idet han havde arresteret kongens søster Leonora Christine i London i 1663 og bragt hende hjem så hun kunne blive fængslet i Blaataarn. I 1708 arvede baronesse Christine Harboe huset efter sin mors død. Hun var barnløs og hovedrig og stiftede i 1735 Støvringgaard Jomfrukloster (det kender jeg så udmærket fra min hjemegn) og Det Harboeske Jomfrukloster.
I Det Harboeske Enkefruekloster var der plads til 13 enkefruer.
I oktober 1788 stod enkefrueklosteret klar til indvielse og 12 enkefruer plus priorinden kunne flytte ind. I gården bag klosteret blev der i 1931 opført endnu en stiftelse. Martin og Johanne Siersteds Stiftelsen. Det betød at begge huse fik fælles badefaciliteter i kælderen under den nye bygning. Begge stiftelser fungerer den dag i dag i bedste velgående. Bygningerne blev fredet i 1995 og Det Harboeske Enkefruekloster erhvervet af Realdania By og Byg, som har forestået den seneste ombygning og genopretning.
Det var et spændende besøg i dag og 2 damer åbnede deres meget forskellige lejligheder, som vi kunne kigge ind i. Jeg holder uendelig meget af at opleve sådanne historiske steder og vide, at der ligger sådanne perler lige for næsen af os.
Kunne jeg få lov ville jeg futte rundt i fodsporene på arkitekterne i Realdania By og Byg og fra grunden af opleve de mange spændende steder de redder fra forfald og glemsel. Men ikke nok med at de giver husene en ny chance, de sørger for at der bor mennesker i deres bygninger, herregårde og huse. En levende kulturarv.