Tags

, , , ,

 

 

På det historiske gamle hotel Ærøhus holt Fokeuniversitetet i dag sit åbningsseminar.

Turisme, bæredygtighed, autenticitet, lokal kultur og fremtid. Ord og begreber blev bøjet og fortolket og i bund og grund handlede det om fremtidens turisme og hvad øen kan bære og hvorledes økonomien kan udvikles. Men det handlede også om bæredygtighed, ønsker for fremtiden som fastboende, erhvervsliv, politikere og meget mere.

Men jeg kan ikke lade være at tænke på, at tænke nyt ikke nødvendigvis skal være at tænke mere af det vi allerede har, på de tidspunkter vi har det. Hvis Ærø drukner i flere biler, nye hoteller og glasmonstre. Tivolier og badelande, så bliver det vi udefra kommende søger øen for borte. Smid nu ikke barnet ud med badevandet. Forsøg at bevare nærheden, roen, naturen lige udenfor døren. Erstat ikkede gamle byers chamre og unikke tilstedeværelse i P-pladser, p-vagter, stress og jag. Ødelagt natur og miljø. det der er så dejligt er jo at se kæerne på marken, at der er æbler på træerne, rent drikkevand, fisk i havet, en fastboende som har tid til at slå en sludder af. Lokale råvarer og charmerende iværsætterrier af alskens slags. Kan manikke slå to fluer med et smæk? Lave bondegårdferie på nogle af de tomme og smukke bondegårde. Udbygge cykkel- og vandreruterne og etablere steder man kan sove undervejs og få lidt at spise hele året rund?

Måske spørger jeg bare dumt. Men jeg bliver bekymret for at det unikke skal forsvinde. Jeg vil gerne vandre på en kirkegård med guide og høre egens historie fortalt via afdøde Per, Poul og Kathrine. Jeg vil gerne kende historien bag stednavnene på øen. Hvorfor har man de karakteristiske enlængdede gårde her? Hvad er historierne om digerne og gravhøjene? Velbeslåede pensionister er også turister og kan holde ferier, weekender, kurser udenfor højsæsonen. Har man en pensionisthøjskole? De gratis busser er unikke og gør øen levende og gør øen mulig for andre end billister. Hvis de så også krte så man kunne komme hjem efter en koncert eller et fordrag, ville det være rigtig smart.

Jeg håber der er andre end erhvervslivet der tænker og blander sig i debatten om fremtidens ø.

Tak for en spændende dag.