Tags

, , , ,

På Ærø har julemanden hugget bussen til Søby. Det er nemmere end brug af kanen.

Vi bliver mere og mere afhængig af el, stort set kan intet lade sig gøre uden. Og hvad sker der så? Ejeren af mere end en million forbrugeres elforsyning Ørsted – det tidligere Dong Energy – er ved at sælge hele molevitten, uden vi kan foretage os noget som helst. Vi risikerer at vores el bliver dyrere, for aldrig har vi i historien set, at private kapitalister ikke vil tjene deres penge ved købet ind og helst meget mere til. den danske tradition med at vi selv som forbrugere og andelshavere eller medlemmer styrede vores virksomhed til gav for fællesskabet er en saga blot.

Politikerne vasker hænder: Det er topledelsen der tager beslutningen om salget og til hvem. Ikke et ord om, at de samme politikere der i sin tid solgte DONG og i september 2015 gjorde Dong Energy til et børsnoteret selskab, der har skabt denne mulighed. Sagen skal ikke engang forelægges Folketinget. Vi er på røven venner. Vi kan skrige, vi kan skråle ingenting hjælper. Som jeg tidligere har peget på frygter jeg for at det danske grundvand også ender på private kapitalisters hænder. De skal bestemme om vi skal tørste eller måske drikke stærk forurenet vand. Og så mangler der kun salg og ejerskab af den luft vi indånder.

Alt hvad der sker i fremtiden vil kræve el og energi, ellers kan vi intet foretage os og vil være totalt hægtet af samfundet. Ingen rettigheder udover retten til at lægge os til at dø – nå, nej. Det skal sikkert også koste. Om ikke andet så pålægges de eventuelle pårørende vel en afgift for fjernelse af liget.

Det er så forfærdeligt og trist, at jeg kunne tude.

Det får jeg ikke noget ud af og jeg vil i mellemtiden og indtil videre glæde mig over, at vi her på Ærø finder overskud og charme i hverdagen. Som i dag da jeg skulle med bussen hjem fra svømmehallen. Tænk det var selveste julemanden, som sad ved rattet. Glad vinkende til de måbende modkørende, hvor folk var ved at trille ud af bilerne af fornøjelse.

Jespers Bus og dens mange chauffører er nogle herlige guttermænd. Har endnu ikke set en kvinde ved rattet i busserne herovre. HM!